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A method to assess algicidal activity of microalgal extracts coupling microalgae produced in stirred closed photobioreactor operating in continuous with pulse amplitude modulated (PAM) fluorometry ArchiMer
Menguy, Eva; Dumontet, Vincent; Coulombier, Noémie; Meriot, Vincent; Le Dean, Loic; Barthelemy, Vanille; Jauffrais, Thierry.
We describe in the present study a quick and reliable method based on chlorophyll a fluorescence to assess putative algicidal effect of different microalgal extracts. We couple microalgal production under chemostat cultivation mode to continuously produce a given microalgae species (e.g. Dunaliella salina in this study) at a stable physiological state to ease comparison between extracts tested; with a non-destructive method based on chlorophyll a fluorescence. Pulse amplitude modulated (PAM) fluorometry was used to assess over time the effect of different microalgal crude extracts on the efficiency of the photosystem II (PSII) of a tested microalgae (Dunaliella salina). • Microalgal production at stationary phase in stirred closed photobioreactor (PBR)...
Tipo: Text Palavras-chave: Bioassay; Cytoxicity; Microalgae; Quantum efficiency; Fv/Fm; Non photochemical quenching; NPQ; Electron transport rate; Phytochemistry; Anti algal.
Ano: 2020 URL: https://archimer.ifremer.fr/doc/00643/75524/76400.pdf
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Teores de carboidratos e fluorescência da clorofila a em folhas de limeiras ácidas 'Tahiti' submetidas ao anelamento e incisão anelar de ramos Ciência Rural
Santos,Dierlei dos; Siqueira,Dalmo Lopes de; Salomão,Luiz Carlos Chamhum; Cecon,Paulo Roberto; Oliveira,Girlaine Pereira; Machado,Daniel Lucas Magalhães; Zucoloto,Moises.
Objetivou-se estudar a dinâmica dos carboidratos e a fluorescência da clorofila a em folhas de limeiras ácidas 'Tahiti', submetidas a épocas diferentes de anelamento e incisão anelar de ramos. Foram estudadas quatro épocas de realização de anelamento e incisão anelar, com um tratamento adicional, sem interrupção do floema. O anelamento, independentemente da época de realização, aumentou os teores de amido (55 a 90%) e açúcares solúveis totais (8 a 18%) nas folhas do 'Tahiti' até por volta dos 50 aos 60 dias. A incisão anelar, independentemente da época de realização, aumentou a concentração de amido (10 a 35%) em relação à testemunha, porém, o aumento foi inferior ao que ocorreu nas plantas aneladas (55 a 90%). O anelamento promoveu aumentos de F0 e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Citrus latifolia Tan.; Amido; AST; F0; Fv/Fm.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001001725
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